A MÁV Biztosító széthullása nem csökkentette a volt ügyfelek bizalmát a biztosítóegyesületek iránt, legalábbis így tűnik az átszerződések arányából – tudósít a Népszabadság.

A lap online alkuszokra hivatkozva arról ír, hogy a KÖBE és a TIR egyesültet a tavalyi kötelezőkampányban produkáltnál jóval nagyobb arányban vonzza az ügyfeleket, még az sem jelent akadályt, hogy az utóbbi egyesület tartalékképzését jelenleg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vizsgálja.

A Netrisk.hu kedd délutánig 20 ezer volt MÁV-ügyfélnek kötött új kötelezőt. Az átszerződők 11 százaléka választotta a KÖBE-t, amely a 2007-es kampányban a biztosítót váltó ügyfeleknek csak  6,3 százalékát vonzotta, és erősíteni tudott a TIR is, amely 5,2-ről 6,9 százalékra növelte részesedését. A legtöbben a Genertelhez pártoltak át, a biztosító az új kötések 22,3 százalékát szerezte meg (tavaly 16,7 százalék), míg a legnagyobb növekedéssel a K&H Biztosító büszkélkedhet, amely részesedését a tavaly év végi 5,6-ről 21,3 százalékra tudta növelni. A két piacvezető szolgáltató, az Allianz és a Generali visszaszorult: előbbit 7,3, utóbbit 2,1 százalék választotta (2007-ben 11 és 5,6 százalék).

A Biztosítás.hu online alkusznál keddig  kicsit több mint ötezer korábbi MÁV-ügyfél váltott kötelezőt. Ennél a társaságnál nem ajánlják ügyfeleinek a TIR Biztosító Egyesületet, és az MKB Biztosítót. De a KÖBE itt is 21 százaléknak tűnt jó választásnak, míg ha nem is sokkal, de itt is a K&H vonzotta a legnagyobb arányban az “elárvult” ügyfeleket: 22,5 százalékkal vezet. A Genertel az átszerződők 19, az Aegon 16,5 százalékot teljesített eddig.

A biztosítók és a különböző alkuszok adatai alapján a MÁV Biztosító mintegy 150 ezer ügyfeléből eddig közel 50 ezer szerződhetett át összesen, ami nem rossz arány ahhoz képest, hogy mindössze öt munkanap telt el azóta, hogy a PSZÁF visszavonta az egyesület engedélyét lehetővé tette az átszerződést. Nagyjából egy hetük van még az új szerződéskötésre a volt MÁV-osoknak.

Forrás: Népszabadság