A Tata Motors azt tervezi, hogy igazából újjáéleszti a Daimlert, a brít luxusmárkát. Erre azért van lehetősége, mert idén tavasszal, amikor a Tata 2,3 milliárd dollárért a Fordtól megvásárolta a Jaguárt és a Land Rovert, a Daimler név bizonyos jogai is hozzá kerültek.

A Daimler AG, a többek között a Mercedest és a Smartot birtokló konszern, csak cégnévként használhatja az elnevezést, viszont autókon nem. Jelenleg a Jaguar XJ feljavított változata kapható Daimler Super Eight néven 2005 óta.

A Times megtudta, hogy a befektetőket arról tájékoztatta az indiai multi, hogy a tervei között szerepel a Daimler feltámasztása, oly módon, hogy az vevőket csábíthasson el a Rolls-Royce-tól, illetve a Bentley-től. A megszerzett brit márkák fejlesztésére 1 milliárd fontot (291 Mrd forint) irányoznak elő, és ebből juthat majd a Daimlerre is.

Ős Daimler

Ős Daimler

Ős Daimler


Elképzeléseik szerint a Daimler modellekre nemcsak Nagy-Britanniában, de Ázsia, Oroszország és a Közel-Kelet gazdagjainak köreiben is lenne igény, egyelőre azonban pontos tervek nincsenek az új autóról.

A Times által megszólaltatott szakértő szerint elsősorban olyan modell lehet sikeres, amely a legdrágább Jaguar és Bentley közötti űrt célozza meg, ahogy teszi azt most is a Super Eight.

1896-ig vezethető vissza a Daimler Motor történelme, amikor Frderick Simms német mérnök Gottlieb Daimler által fejlesztett motorokat kezdett árulni. Az első brit Daimler modellek egy évvel később jelentek meg, és igen népszerűek voltak. A cég jogai 1960-ban kerültek a Jaguárhoz, majd 1989-ben együttesen a Fordhoz.