Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a MotoGP versenynaptárába 2009-től hazánk is bekerül, és legalább 2013-ig ott is marad. 

Mégsem lesz verseny a Balatonringen?

Mégsem lesz verseny a Balatonringen?


A gyorsaságimotoros-vb Magyar Nagydíjának a Balatontól dél-nyugatra, 20 km-re fekvő Sávoly községben felépített Balatonring ad majd otthont. A helyszín előnye a “magyar tenger”, és a sármelléki repülőtér közelsége. Az új pályát 80 millió eurós beruházással a Sedesa építi, a munkálatok idén szeptemberben kezdődnek meg, és várhatóan 8-10 hónapig folynak. A pálya üzemeltetését a Magyar Turizmus Rt. és a spanyol Worldwide Circuit Management 30-70 százalékos közös tulajdonában lévő Balatonring Zrt. végzi majd, míg a verseny rendezésének licencét a teljesen magyar tulajdonú Hu-Ring birtokolja.

A versenyre jövőre szeptemberben, és azután is kicsit érthetetlen módon a balatoni főidényen kívül, tavasszal kerül majd sor.

A 4650 méter hosszú aszfaltcsík hasonlít majd a valenciaihoz, s kialakításánál több versenyző, többek között Valentino Rossi és Talmácsi Gábor véleményét is figyelembe veszik. Azt ígérik, hogy a pálya szinte egésze jól belátható lesz a nézőtérről, amelyen egyébként 50 ezer ülőhely mellett még további 100 ezer ember férhet el a füves részeken.

A 125 kcm-s világbajnok, Talmácsi elmondta: élete nagy vágya teljesül, hogy 2009-ben hazai közönség előtt versenyezhet, és biztos abban, akkor már a 250 kcm-esek között fog indulni. A versenyre 110-140 ezer nézőt várnak majd.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium