Új elkerülő épül 2 Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az uniós közlekedésfejlesztésért felelős intézményrendszer vezetőivel aláírta Baján az EU társfinanszírozást biztosító támogatási szerződést, melynek nyomán elkerülő út épül a Duna parti városnál. Az 51. és 55. számú főutak eddig keresztül haladtak a belvároson, de a közel 3 km-es, 1,65 milliárd forintból épülő útszakasz azonban lehetővé teszi majd Baja észak-keleti elkerülését.

Megvalósulásával a város belterületén csökken a forgalom és a környezetszennyezés, növekszik a közlekedésbiztonság, miután a vizsgálatok szerint évente 80 balesttel kevesebb történik majd.

A beruházás első szakaszát 2004-ben adták át. Az 55. sz. főút átvezetése a Duna felől, valamint a két főút közös elkerülő szakasza déli irányban a Szegedi útig már elkészült. A most kezdődő építkezés az 51. sz. főút észak-keleti forgalmát vezeti el a lakott területekről, biztosítva ezzel a szekszárdi és a dunaújvárosi Duna hidak felől érkező tranzitforgalmat. A beruházás ezt követő szakasza a déli országhatár felé irányuló átmenő forgalomtól is mentesíti majd a belvárost.