Indonéziában és Malajziában az esőerdők helyén egyre inkább olajpálma-ültetvények jelennek meg, ezekből készül az Európába exportált biodízel. Számítások szerint 2022-re eltűnik az összes esőerdő Délkelet-Ázsiából a fejlett világ “környezetvédő” törekvései miatt ? írja a Népszabadság.  

Az erdőirtás pedig többszörösen növeli az üvegházgáz-kibocsátást, mert egyrészt az olajpálma- és szójaültetvények az esőerdőkhöz képest csak töredéknyi mennyiségű szén-dioxidot nyelnek el, másrészt a kiirtott esőerdő szerves anyagokban gazdag talaja éveken át további üvegházgázokat bocsát ki.

Kiszámolták, hogy 1,3-szer több hagyományos energia kell egy liter bioetanol előállításához, mint amennyi kinyerhető belőle, emellett egy liter etanolban csak kétharmadannyi energia van, mint egy liter benzinben. A bioüzemanyagok csak a többszörös pénzügyi támogatásnak köszönhetően versenyképesek Európában – figyelmeztetnek a zöldek.

A környezetvédők azt kérik, legyenek Európa vezetői bátrak, ismerjék be a tévedésüket, és mondjanak nemet a 10 százalékos bioüzemanyag-arányra! Az EU előírásban rögzítette, hogy pár éven belül az üzemanyagok 10 százalékának biokomponensből kell készülnie. Különben a harmadik világbeli termelők élelmiszertermelés céljából irtják majd az esőerdőket, és a jelenlegi élelmiszertermő területeken fognak bioüzemanyag-alapanyagokat termelni. Ez élelmezési problémákat is felvet, míg a Szumátrán és Borneón honos orángután elveszítheti életterét, és kipusztulhat.

Forrás:Népszabadság