Japán Tochigi tartományában megkezdődött az FCX Clarity, a Honda üzemanyagcellás járművének sorozatgyártása. A különleges jármű a Honda 19 éves fejlesztésének eredménye, melynek nyomán helyi szinten nulla káros anyag távozik a jármű kipufogóján.

Az üzemanyagcellába vezetett hidrogén és oxigén reakciója során az elektromos áram mellett ugyanis csupán tiszta víz keletkezik. Viszont azért meg kell jegyezni, hogy ez sem tökéletes rendszer, hiszen a hidrogén ipari előállításához komoly energiát kell befektetni, ahol pedig már keletkezik káros anyag.

Modern belső,

Modern belső,

Modern belső,


Az FCX villanymotorja 136 lóerős teljesítménnyel bír, míg nyomatéka 256 newtonméter, amivel 160 km/órás végsebességre képes az ötajtós jármű. A hidrogénes Honda egy feltöltéssel 430 kilométeres távolságot tehet meg. Mi még nem ismerjük az átváltás trükkjét, de a gyár szerint a Clarity 2-3-szor olyan gazdaságos, mint egy benzinüzemű autó, de egy benzin-elektromos hibridnél is másfélszer jobb.

Egyelőre persze senki nem veheti meg az autót, csak bérelni lehet azt havi 600 dollárért, de ebben a szervizköltség és a biztosítás is szerepel. Elsőként az USA-ban kezdik forgalmazni még nyáron, Japánban pedig ősszel. Az első megrendelők között szerepel Jamie Lee Curtis színésznő is.