Japán Tochigi tartományában megkezdődött az FCX Clarity, a Honda üzemanyagcellás járművének sorozatgyártása. A különleges jármű a Honda 19 éves fejlesztésének eredménye, melynek nyomán helyi szinten nulla káros anyag távozik a jármű kipufogóján.

Az üzemanyagcellába vezetett hidrogén és oxigén reakciója során az elektromos áram mellett ugyanis csupán tiszta víz keletkezik. Viszont azért meg kell jegyezni, hogy ez sem tökéletes rendszer, hiszen a hidrogén ipari előállításához komoly energiát kell befektetni, ahol pedig már keletkezik káros anyag.

hidrogénből és oxigénből áram és víz lesz
hidrogénből és oxigénből áram és víz lesz

Kapható a hidrogénes Honda

hidrogénből és oxigénből áram és víz lesz
Az utastér anyagai is környezetbarát anyagból készülnek
Modern belső,
136 lóerős
430 kilométerre juthat
Fotó megosztása:
Modern belső,

Modern belső,

Modern belső,


Az FCX villanymotorja 136 lóerős teljesítménnyel bír, míg nyomatéka 256 newtonméter, amivel 160 km/órás végsebességre képes az ötajtós jármű. A hidrogénes Honda egy feltöltéssel 430 kilométeres távolságot tehet meg. Mi még nem ismerjük az átváltás trükkjét, de a gyár szerint a Clarity 2-3-szor olyan gazdaságos, mint egy benzinüzemű autó, de egy benzin-elektromos hibridnél is másfélszer jobb.

Egyelőre persze senki nem veheti meg az autót, csak bérelni lehet azt havi 600 dollárért, de ebben a szervizköltség és a biztosítás is szerepel. Elsőként az USA-ban kezdik forgalmazni még nyáron, Japánban pedig ősszel. Az első megrendelők között szerepel Jamie Lee Curtis színésznő is.