Fejtörést okozott a kutatóknak, miért sérülnek jobban a túlsúlyos autóvezetők, mint a normál testalkatú sofőrök. Az érthető, hogy a nagyobb súlyt cipelő gyalogosok kevésbé fürgén képesek elugrani az autósok elől, de az autó kezelése nem függ a testsúlytól.

Eleinte azt elemezték, hogy a túlsúlynak van-e köze a balesetek okozta csont-, ízület- és izomsérülésekhez, a hasi és idegrendszeri károsodáshoz, összefügg-e a vérnyomáskiugrással stb. Ám nem sikerült releváns összefüggést igazolni a trauma és a testsúly alakulása között.

Viszont a neshville-i Vanderbilt Egyetem kutatói egy jóval egyszerűbb magyarázatot találtak: amíg az átlagos testsúlyú, alkatú sofőröknek csupán az egyötöde nem köti be magát, addig az elhízottak harminc százaléka szegi meg a szabályt kényelmi okokból. Sőt az extrém túlsúlyosak közül csupán minden második használja az övet.

Így már érthető, hogy karambolnál komolyabban megsérülhetnek. Most egy újabb ok, amiért az elhízás korunk egyik legnagyobb egészségügyi problémája.

Forrás: Népszabadság