Kiszúrja az út szélén csámborgókat
Kiszúrja az út szélén csámborgókat

Gyalogosokat figyel a Toyota

Gyalogosokat figyel a Toyota

Kiszúrja az út szélén csámborgókat
Gyalogosokat figyel a Toyota 6
Fotó megosztása:
A jelenleg csak Japánban kapható Crown Hybrid modelljébe a Toyota új útfigyelő rendszert épített. A sötétben működő “night vision” rendszer a balesetek elkerülése érdekében képes felismerni a gyalogosokat, és figyelmeztetni rájuk a vezetőt.  

A Toyota régebbi rendszere még közvetlenül a szélvédőre vetítette az információkat, de a mostani változat már egy méretes LCD-kijelzőn fut, amelyen a a szokásos adatokon kívül az autó előtti útszakasz hőképét is figyelemmel lehet kísérni. A figyelőrendszer mintafelismerő szoftvere képes kiszűrni a gyalogos embereket, akiket külön keretben kiemel a képernyőn.

Vannak azért korlátai is a rendszernek, a sebesség és az időjárási viszonyok is beleszólhatnak az érzékelés hatékonyságába. 60 km/óra felett a gyalogosfigyelő program kikapcsol, ugyanis ilyen gyorsan már nem képes feldolgozni a bejövő képet, és kiszűrni az emberi alakot, az esőben pedig a mozgó ablaktörlőlapátok teszik lehetetlenné a feladatot.

Jelenleg a rendszer csak a gyalogosok felismerésére képes, de a japán gyártónál már dolgoznak a bővítésen, hogy később a biciklisek és az állatok is bekerüljenek a kiszűrhető alakzatok közé.