Jelenleg a hibrid-, üzemanyagcellás, és elektromos autók tűnnek az autózás jövőjének, azonban a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés szempontjai mellett nem szabad megfeledkezni az emberre közvetlenül gyakorolt hatásokról sem.

A hibrid- és elektromos autók erős elektromágneses mezővel bírnak, amelyek kutatók szerint ártalmasak is lehetnek. Nap mint nap elektromágneses sugárzásnak vagyunk kitéve, a számítógéptől a mobiltelefonon keresztül mikrosütőig, az autók esetében azonban nagyon erős hatásra kell gondolni, amely hosszabb távon súlyos kockázatokat rejthet, többek között növeli a rák kialakulásának esélyét is. Az elektromos autók vezetékei nagyon közel vannak az utasokhoz, hatásuk a magasfeszültségű vezetékekhez hasonló, ezekről pedig már jó ideje feltételezik, hogy károsak a közelükben élőkre.

Az autókon végzett kezdeti, egyszerű mérőműszerrel végzett vizsgálatok aggasztó eredményeket hoztak, írja a New York Times.

Jelenleg nincsenek szabályozva a hibrid- és elektromos járművek a fenti szempontból, bár a Honda és a Toyota saját vizsgálatok alapján azt állítja, hogy nincs semmilyen veszély.