Május 1-jétől élesben alkalmazza a rendőrség az objektív felelősség elvét hét kiemelt szabálysértés esetében. A jogszabály január 1-jétől hatályos, de a jogalkotó négy hónap felkészülési időt adott az állampolgároknak és a hatóságnak. Ha ez nem lett volna, a rendőrség 655 millió forint bírságot szabott volna ki ez idő alatt, ehelyett 18 ezer figyelmeztető levelet küldtek ki.  


Holnaptól a rendőrség által fényképpel igazolt szabálysértések esetén már senki nem hivatkozhat a családjára, hogy mentesüljön a büntetés alól. Mostantól a gépjárművek üzembentartói a felelősek azért, hogy a gépjárművükkel betartsák a megengedett legnagyobb sebességre, a vasúti átjárón való áthaladásra, a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzéseire, a járművel történő megállásra és várakozásra, az autópálya leállósávjának igénybevételére, a behajtási tilalomra, a kötelező haladási irányra, és a természet védelmére vonatkozó előírásokat.

Mentesül a felelősség alól a gépjármű üzemben tartója, ha bizonyítani tudja, hogy a járművet az eset előtt ellopták, fuvarlevéllel, menetlevéllel igazolja, hogy nem ő használta vagy magánokiratban, két tanúval hitelesítve más elismeri, hogy a szabálysértés elkövetésekor ő vezette a járművet. A benyújtására 8 munkanap áll rendelkezésre.


Az előírások megszegése esetén a szabályszegés súlyosságának arányában 30 000 és 300 000 forint közötti bírságot szab ki a rendőrség. Mérlegelési lehetősége nincs a hatóságnak, a pontos összegeket előre meghatározták, ezek itt megtekinthetőek.
 
Hiába vezette más a járművet, amennyiben a használatba vevő személy a kiszabott bírságot nem fizeti meg, vagy tőle nem lehet behajtani, abban az esetben a bírságot az üzembentartónak kell kifizetnie.

Ha megvan a tényleges elkövető, akkor ő a szabálysértési eljárásra is számíthat, így kaphat büntető pontot vagy bevonhatják a vezetői engedélyét is. Cégek esetében, ha sorozatos szabályszegések után sem kerül elő az elkövető, a pénzbírság mellett a társaság vezetőjének jogosítványát vonják be.

Továbbra is csak megállításos módszerrel tudnak viszont fellépni a külföldi elkövetők ellen, rendszám alapján nehézkesen jutnak információhoz a rendőrök, a forgalmiból viszont kiolvasható az üzembentartó.