A Volvo Adventure-t 13 és 16 év közötti fiataloknak írták ki. A versenyen részt vevő gyerekeknek egy a lakókörnyezetükben fellelhető környezetvédelmi problémára kellett megoldást kidolgozniuk és megvalósítaniuk.

Miután a zsákai Kölcsey Ferenc Általános Iskola Mirage csapata győzött a Volvo Adventure magyarországi pályázatán, a Bihari-sík Tájvédelmi Körzet eredeti élővilágának megmentését szorgalmazó csapat fogja Magyarországot képviselni a svédországi nemzetközi döntőn.

A libákkal is foglalkoztak

A libákkal is foglalkoztak

A libákkal is foglalkoztak


Megelőzve jó néhány országot, hazánkból érkezett a harmadik legtöbb regisztráció a versenyre, ami a lakosság méretéhez viszonyítva világviszonylatban a legnagyobb jelentkezési arány.

A Hortobágyi Nemzeti Park területén található Zsáka falu fiataljai természetesen a helyi állat- és növényvilágot érintő problémákra koncentráltak. Sikerült például szinte valamennyi gazdát meggyőzniük arról, hogy ne használjanak műtrágyát a földjeiken, hogy ne pusztuljon tovább a honos sziki növényvilág, tanulmányozták az őshonos háziállatokat, de figyelemmel kísérték a libatartás ősgyepekre gyakorolt hatásait is.

A pályázatnak a kutatás és tervezés mellett a probléma megoldásának menetét és annak eredményeit is tartalmaznia kellett. A Volvo Adventure célja nem az, hogy elijessze a gyerekeket a környezetvédelemtől, hanem fel szeretné hívni a fiatalok figyelmét arra, hogy milyen sokat tehetnek ők maguk is a világ és jövőjük védelméért.