Május elsejétől az objektív felelősség elve alapján jár el a rendőrség azokkal az autótulajdonosokkal szemben, akiknek az autójával a jogszabályban felsorolt hét kiemelt szabálysértés valamelyikét elkövetik, s a hatóságnak nem sikerül azonosítania a szabálysértő sofőrt – írja a Népszabadság.

A kamerák felvételei alapján a rendőrség hatvan napon belül közigazgatási bírságot vet ki az autó üzemben tartójára. A fizetés csak akkor kerülhető el, ha a tulajdonos nyolc munkanapon belül igazolja, hogy az autóját más vezette.

A bírságról szóló csekket bárki befizetheti, az autó tulajdonosának nem kell megneveznie a szabálysértőt. Megteheti, hogy a bírságról szóló csekket egyszerűen átadja a tényleges szabálysértőnek, aki befizeti, és ezzel az ügy lezárult. A lényeg, hogy határidőre fizessék be a bírságot, különben magánszemélyek esetében a helyi jegyző, ha pedig cégautóval követték el a szabálysértést, az APEH végrehajtási eljárás keretében szedi azt be a jármű üzemben tartójától.

Bár a rendőrség bízik benne, hogy a pénzbüntetési elrettenti a gyorshajtókat, sokkal inkább tűnik ez egy újabb adónak, mint közlekedésbiztonsági akciónak. A fizetendő összegeket itt lehet megnézni.

A rendőrség úgy számol: évente kétmillió szabálysértést bírálnak majd el az objektív felelősség elve alapján, ami – a legkisebb összegű bírsággal (30 000 forint) számolva – minimálisan 60 milliárd forint bevételt jelent az államkasszának.

Forrás: Népszabadság