Kínában bemutatták annak az önjáró szerkezetnek a prototípusát, amely néhány éven belül a Holdon fog barangolni. A szerdán bemutatott holdjáró robot annak a tervnek a része, amely révén az ázsiai ország szakaszosan el akar jutni a Holdra.

Az égitest körül tavaly ősz óta már kering egy kínai szonda, és a következő hasonló rendeltetésű űreszközt jövőre kívánják útjára indítani. Ezt követően 2013-ban jönne el a kínai holdjáró éve, vagyis a kínaiak egy olyan robotot kívánnak a Holdra juttatni, amely a Föld égi kísérőjének homokos-poros, jókora kövekkel és sziklákkal teleszórt felszínén is képes közlekedni.

2017-ben már egy olyan kínai szonda szállna le a Holdra, amely rakterét teletömi ottani talajmintával, majd visszatér bolygónkra. Ha mindez összejön, a kínaiak már fontolóra veszik azt is, hogy embert repítsenek a Holdra.

Eközben a NASA már arra készül, hogy 2020-ra az asztronauták 6 hónapos váltásokban dolgoznának a Holdon kiépített modulokban. Ezért várhatóan 2010 utáni évek ismét a Holdra eljutás megszervezésének, és az ottani tartós emberi jelenlét megvalósításáért folytatott versengés jegyében telnek majd el.

A mezőny összetétele azonban alaposan megváltozik: az egyik oldalon Amerika, Oroszország, Japán és Európa sorakozna fel, míg a másikon a konokul a maga útját járó, a nemzetközi közös űrmissziókban való részvételtől elzárkózó Kína lenne.

Forrás: MTI