Barack Obama a z Amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó szenátor pénteken úgy nyilatkozott, hogy az olajáremelkedéssel szerzett rendkívül profitra rendkívüli adókat kellene kivetni.

“A magas benzinár ebben az országban a legtöbb amerikainak már súlyos probléma, mivel válsággal fenyegeti mindennapi életüket “- mondta Obama egy benzinkútnál Indiana államban, ahol a következő demokrata párti előválasztásokat tartják.

Az Amerikai Autóklub felmérése szerint 1 gallon (3,78 liter) benzin ára pénteken több helyen elérte a 3,58 dollárt az Egyesült Államokban, ami rekordnak számít, és a legtöbb amerikai számára nyugtalanítóan magas ár. A fentiek alapján 153 forintba kerül egy liter benzin az USA-ban.

Obama a hordónkénti 80 dollár fölötti olajár után szerzett profitra vetne ki rendkívüli adót, és mint kampányában mondta, a befolyó pénzt a dolgozók számára kellene felhasználni, hogy túléljék a számukra kritikus időszakot. A demokrata párti szenátor azt is mondta, hogy nagyobb áttekinthetőségre, vagyis nyilvánosságra lenne szükség az üzemanyagok árának megállításánál.

A republikánusok biztosnak tűnő elnökjelöltje, John McCain egyébként a szövetségi adók csökkentésében látja a megoldást a gazdasági problémákra.

Forrás: Független Hírügynökség