Washingtoni szenátorok azzal fenyegetőznek, hogy leállítják az Olajexportáló Országok Nemzetközi Szervezetéhez (OPEC) tartozó országokba tartó fegyverszállítmányokat, ha nem termelnek ki több kőolajat, vagyis nem csökkennek a benzinárak.     

Charles Schumer, Byron Dorgan, Bernie Sanders, Bob Casey és Mary Landrieu szenátorok erről levelet küldtek az amerikai elnöknek. “A szaudiknak meg kell érteniük, hogy ez egy kétirányú utca. Fegyvereket biztosítunk nekik, katonáink a védelmüket szolgálják, ők pedig nem tesznek semmit, ha az olajról van szó” – mondta Schumer szenátor.

“A Bush-kormányzat visszautasította, hogy keményen bánjon az úgynevezett OPEC-szövetségesekkel annak ellenére, hogy az amerikai gazdaság állapotát az adófizetők a bőrükön érzik” – olvasható a Sanders kivételével demokrata szenátorok állásfoglalásában. Szerintük az amerikaiak ráadásul azt is érzékelik, hogy Irak olajtermelő szomszédai nem támogatják eléggé az iraki újjáépítést.

A szenátorok úgy vélik, a Bush-kormányzat nem használt föl minden lehetséges eszközt arra, hogy nyomást gyakoroljon az OPEC-országokra a kőolajárak csökkenéséért.

Forrás: Független Hírügynökség