Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság kormányzati program koordinációjáért felelős kormánybiztos szerint a káosz van a fogyatékkal élőknek juttatható támogatások jogalapjának megállapítása során. Egy hamis bélyegzővel kiállított igazolásra is kiadják a hivatalok az ingyenes parkolásra jogosító mozgássérült-igazolványt, mert az orvosi igazolást nem bírálhatják be. Ilyet aztán 50-60 ezer forintért lehet feketén megvásárolni.

Leginkább a parkolási engedélyekkel elkövetett visszaélések keltik fel az érdeklődést, mondta, pedig a rokkantsági nyugdíj megállapítása vagy a megváltozott munkaképességűek eljárásai kapcsán is anomáliák fedezhetők föl.

Kondorosi szerint ahhoz, hogy egyértelmű legyen, kik jogosultak a támogatásra, elengedhetetlen az egységes szakmai protokoll kialakítása. A fogyatékosság és az egészség nemzetközi osztályozását kell bevezetni a hazai gyakorlatban is, olyan vizsgálatokat alkalmazva, hogy az illető képes-e tárgyak emelésére, mozgatására, tudja-e használni a kezét és a lábát, mekkora utat képes egyedül megtenni sík terepen.

Kondorosi egyebek közt azt is javasolja a kormánynak, fontolja meg egy fogyatékossági igazolvány vagy kártya bevezetését, amely az adatvédelmi szabályokat is figyelembe véve hiteles és főleg vissza-ellenőrizhető adatokat tartalmazhatna. A kormány várhatóan még ebben a hónapban tárgyalja az előterjesztést.

Forrás: Népszabadság