Rengeteg módszerrel próbálkoznak Magyarország gyorsforgalmi útjain az autósok, hogy elkerüljék a díjfizetést, általában nem sok sikerrel. A szabálytalan hazai autósok esetében az adatokat egyszerűen lekérik a központi gépjármű-nyilvántartásból, és már postázzák is a büntetést.

A külföldi gépjárművek tulajdonosai után viszont a magyar sztrádaüzemeltetőnek nincs hol kutakodnia, az ehhez szükséges államközi egyezmények egész Európában hiányoznak.

Így a gépjárműadó és a regisztrációs díj megfizetésén túl a sztrádamatrica megvásárlását is elkerülhetik a szlovák rendszámmal közlekedők: a bliccelő külföldiek csak az Állami Autópálya Kezelő megállításos ellenőrzésein bukhatnak le.

A külföldi rendszámos autókkal a parkolási társaságok sem nagyon tudnak mit kezdeni. Nincs ugyanis egységes gyakorlat az Európai Unión belül, ha külföldi rendszámú autó tulajdonosának kell kiküldeni fizetési felszólítást.

A szlovák hatóságok például parkolási ügyekben nem szokták kiadni a jármű tulajdonosának adatait, de ha meg is teszik, a pereskedés egy külföldi állampolgárral vagy céggel általában körülményes és költséges is, így egy ponton túl nincs értelme erőltetni a tartozás behajtását.

Forrás: Népszabadság