A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és kapcsolódó létesítményei beruházás részeként 2008. április 21-én elkezdődik a Budai Duna-parti Főgyűjtőcsatorna építése a Budai alsó rakparton, a Lágymányosi híd és a Bertalan Lajos utca közötti szakaszon. Ezért várhatóan 2008. május 31-ig az említett rakpartszakaszt a forgalom elől elzárják.

Ez azzal jár, hogy a Lágymányosi hídnál megmarad ugyan a lehajtási lehetőség az alsó rakpartra, de innen a Petőfi hídig tartó szakasz zsákutca lesz. Az Erzsébet híd és a Bertalan Lajos utca között csak egy irányban, dél felé lehet közlekedni az alsó rakparton. A 12 tonna össztömeg feletti járművek azonban a lezárások ideje alatt nem közlekedhetnek sem a Budai alsó, sem a felső rakpart ezen szakaszán, számukra a Róbert Károly ? Hungária – Könyves Kálmán krt. az ajánlott útvonal.
 
A Dél-Buda felől észak felé haladó autósok az Erzsébet hídnál tudnak először lehajtani az alsó rakpartra. A Budai alsó rakpartot érintő első kivitelezési szakaszt követően az építkezés további fázisai miatt északi irányban tovább folytatódik a budai alsó rakpart lezárása, előreláthatólag 2009 nyaráig.