A tegnapi átvételeket követően kialakult a Dakar-sorozat első versenyének, a Közép Európai Rali végleges résztvevői mezőnye: 238 versenyző áll rajthoz ma délelőtt a Hősök terén: 96 motor, 18 quad – ők most indulnak először külön kategóriaként -, 84 autó, és 40 kamion indul el a 2713 kilométeres, Magyarországon és Romániában zajló viadalra.

Az esti dakaros táborhangulat, és közös anekdotázgatás után reggel nyolctól elsőként a motorosok vágnak neki, őket egy kolléga, a MotoGP 125 köbcentis magyar világbajnoka, Talmácsi Gábor rajtoltatja.

A pót-Dakarra igazán illusztris mezőny jött össze, így versenyben, izgalmakban biztosan nem lesz hiány, a tereprali elitje vesz részt a eseményen.

A terep hasonló lesz a Dakar ralin tapasztalt első szakaszokhoz, mivel a magyarországi szakaszok területe köves, rázós és gyors. A versenyzőknek kemény murvás pályán, sűrű erdőben, vagy akár Romániában havas utakon is helyt kell majd állni. Az útvonal egészen hasonló lesz a Rali VB (WRC) versenyeken ismert pályákhoz, a navigációnak nálunk nem olyan szempontból lesz fontos szerepe, mint a sivatagban, hanem inkább abban, hogy a rövid szakaszokon egy kis hiba komoly időhátrányt jelenthet a versenyzőknek.

Ilyen körülmények mellett a korábbi WRC versenyzők természetesen előnyt élveznek, mint a volkswagenes spanyol Carlos Sainz, 1990 és 1992 WRC-győztese. A Mitsubishinél abban bíznak, hogy nagyobb tapasztalattal rendelkeznek terepen, őket erősíti a kilencszeres Dakar győztes Stephane Peterhansel is.

Természetesen nem szabad megfeledkeznünk a francia Bruno Saby és a katari Nasser Al-Attiyah által képviselt BMW X-Raid csapatról, és az amerikai fenegyerek Robby Gordonról sem, aki Hummerjével dönget majd Kelet-Európában.


A motoros kategóriában is a parádéra lehet számítani, mivel a KTM a legjobb pilótáival érkezett a futamra, itt van a Dakaron az elmúlt két évében győztes francia Cyril Despres, és a spanyol Marc Coma. Olyan remek tereprali versenyzők is indulnak a versenyen, mint David Casteu és David Fretigné, a norvég Pal-Anders Ullevalseter, vagy a portugál Helder Rodrigues és Ruben Faria.

A kamionosoknál versenybe száll a legutóbbi Dakar-győztes holland, Hans Stacey, de itt lesz a cseh Ales Loprais – ő a harmadik volt 2007-ben -, és a brazil Andre de Azevedo is.

Forrá: Dakar.hu