Északi országokban a hosszú fagyos téli időszakokban – amikor az utakon csak letapossák a havat, de nem tolják el – előszeretettel használnak szöges gumit. Ám vannak olyan területek, ahol szintén szükség lenne a szögek nyújtotta kiemelkedő kapaszkodó képességre, de a változatosabb út- és időjárási viszonyok miatt nem lehet alkalmazni, hiszen aszfalton kiszakadnak a szögek.

A Q Tires viszont megoldotta a problémát, miután elkészítette a Celsius névre keresztelt gumit. Ennek érdekessége, hogy szögekkel látták el, amiket a vezető az utastérből egyetlen gombnyomással kiengedhet, vagy behúzhat. Ezt a gumi dupla légkamrás kialakításával oldották meg, azaz a futófelület alatti második részhez vannak a szögek rögzítve, így a gumiban a nyomás nem változik a szögek mozgatása miatt.

Jégen sem csúszott az Aston Martin

Jégen sem csúszott az Aston Martin

Jégen sem csúszott az Aston Martin


Egyelőre tesztelik a gumit, de már folyamatban van az engedélyeztetése is, mivel meg kell vizsgálni, nehogy ellentétes legyen a forgalmazás államainak valamilyen előírásával. Ha piacra kerül, a jelenlegi tervek szerint a vevők 30 százalékos felárral számolhatnak a hagyományos gumikhoz képest.

Már öt éve dolgoznak az ötleten, melynek alapját a 2002-es Halj meg máskor című film adta. Ebben James Bond Aston Martinján kiengedhető szöggel felspécizett gumik voltak, amikkel könnyedén kapaszkodott fel a jeges felületen. A név is erre utal, hiszen Q a titkosügynököt jobbnál jobb eszközökkel ellátó technikai osztály vezetője.