Akinek nincs elég pénze vagy bátorsága, hogy vezessen egy Caterham RS-t, de valami hasonló élményre vágyik, az választhatja a modell most bemutatott kis testvérét is. A Caterham R500 látványban ugyanazt tudja, csak gyengébb.

Persze minden relatív, hiszen ez a kocsi is alig több mint 500 kilogramm, amihez 263 lóerő tartozik. A 2.0 literes Ford motorral szerelt járgány így elképesztően rövid idő, 2,88 másodperc alatt gyorsul 0-ról 60 mérföldes sebességre. Ez ugye csak 96 km/óra, de vélhetőleg 100-ig sem kell több 3 másodpercnél.


Ám nemcsak ebben mutatkozik meg egy Caterham tudása, hanem az ún. 0-160-0 sprintben. Azaz, amikor az autó 160-km/órára gyorsulás után újra megáll, ebben a korábbi Caterham Superlight R500 világcsúcsot állított fel 11,44 másodperces idővel. Az új modell még jobb súly/lóerő aránnyal bír (520 Le/tonna), így szintén tudja ezt.

A kétüléses sportkocsihoz hatfokozatú manuális, vagy hatfokozatú szekvenciális váltó tartozik. Utóbbi gyorsabban kapcsol, és jár hozzá rajtprogram is, viszont 10 kilóval nehezebb tőle a gép. Minden esetben van viszont önzáró differenciálmű, ami jelentősen javít a dinamikán és az élményen.