Elitmentők, motoron

Az Országos Mentőszolgálat és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. együttműködésének eredményeként a magyarországi gyorsforgalmi úthálózat meghatározott szakaszain április 15-től október 31-ig ismét motoros mentőegységek teljesítenek szolgálatot.

Az említett időszakban az M3-as autópályán Gödöllő, míg az M0-s autóúton Szigetszentmiklós 50 kilométeres térségében dolgoznak majd a motoros mentők. Ennek a mentési formának az előnye, hogy a kétkerekűek segítségével a mentőorvosok nagy forgalomban, akár dugókban is rövid időn belül a helyszínre érkezhetnek, így valóban sürgősségi ellátásban részesíthetik a balesetek sérültjeit.

A motoros mentőorvosok először 2005 augusztusában, a Balaton déli partján kezdték meg szolgálatukat. 2006-ban és 2007-ben már az autópályán is működött hasonló szolgálat, és a kedvező tapasztalatok alapján a két szervezet úgy döntött, hogy idén ismét együttműködési megállapodást kötnek a feladat közös elvégzésére.

A két fél közötti feladatmegosztás értelmében az ÁAK Zrt. finanszírozza a 145 lóerős Yamaha FJr típusú járműveket és a felszerelést, valamint biztosítja a telephelyet, az Országos Mentőszolgálat pedig mentőorvosokról és azok bérezéséről gondoskodik. A felszerelésben gyógyszerek, kötszerek, infúziók, EKG, defibrillátor is szerepel, így lényegében a rohamkocsik szintjén biztosítják a sürgősségi beavatkozások tárgyi és szakmai feltételeit.