A legnagyobb amerikai autókölcsönző, a Rent-A-Car mindenesetre négy új “zöld központot” nyitott Atlantában: a bérbe vehető kocsik 60 százaléka hibrid vagy más takarékos hajtású autó. A lépés gyors reagálás arra, hogy már az amerikaiak sem a nagyfogyasztású V8-asokkal hajlandóak autózni, egyre több ügyfél kis fogyasztású kocsit keres.

Az Egyesült Államokban egy gallon üzemanyag átlagos ára a nyáron elérheti a korábban elképzelhetetlennek tűnő 4 dollárt, ami 168 forintos literenkénti benzinárnak felel meg.

Brian Chee, a MyRide internetes autós portál szakértője szerint hibrideket egyelőre elsősorban környezetvédelem-tudatos fogyasztók vásárolnak, de a nyári vakációra utazók közül sokan szánnak 40-50 dollárral többet arra, hogy takarékos hibrideket béreljenek. A többi autóhoz képest valamivel magasabb, napi 5-15 dolláros bérleti díj az alacsony fogyasztásnak köszönhetően már rövid idő után megtérül.

Több nagy autókölcsönző cég is építeni kezdi zöld flottáját. A legnagyobbak közé tartozó Hertz 68 millió dollárért vásárol nyárig 3500 Toyota Priust, az Avis Budget bérautóparkjában már most 2500 hibrid jármű fut.

A zöld járművek térhódításában azonban sokan kételkednek. A folyamat mindenestre valóban még csak a kezdetén tart: Amerikában jelenleg ugyanis összesen 1,8 millió kocsi van az autóbérlő cégek állományában.

Forrás: MTI

A népszerű amerikai rajzfilm, a South Park is foglalkozott ezzel a jelenséggel:

10. évad 2. rész

 Megjött az amerikaiak esze is 1Sznobriadó! (Smug Alert!)

Stan South Park összes lakosát meggyőzi, hogy közlekedjen hibrid autóval. Már épp mindenki kezdi élvezni a környezetvédelmet, ám ekkor a tudósok felfedeznek egy sűrű, sötét, viharos gomolyagot a város felett…