A fővárosban üzemkezdetkor leállt a tömegközlekedés, az éjszakai járatok beérkezése után nem indult el egyetlen jármű sem. A dolgozók 99 százaléka által támogatott munkabeszüntetés 13:00 óráig tart.

Gulyás Attila, a VTDSZSZ elnökhelyettese a Független Hírügynökségnek azt mondta: a hétfő kora reggeli helyzet szerint összesen 1-2 busz, 7-8 villamos, valamint a gödöllői HÉV vonalán 3 szerelvény indult el. A közlekedési vállalat két alvállalkozóját nem érinti a sztrájk: a Nógrád Volán és a VT Transman cég által üzemeltetett vonalakon zavartalan lesz a közlekedés. A BKV forgalmának mintegy hét százalékát jelentő járatok főként Budafokon és a XI. kerületben, valamint a IV., XIV. és a XVII. kerületben közlekednek.

Sokfelé lehet látni utasokat, akik BKV-megállóban várakoznak. Azaz, hiányzik a megfelelő tájékoztatás a BKV-tól, az ott állók nem tudják, jön-e járat vagy sem.

Éjfél óta sztrájkol a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete is, a vasúttársaság felmérései szerint többen vannak azok, akik felvették a munkát, így akár a vonatok 65-70 százaléka is közlekedhet a sztrájk alatt. Az érdekvédelmi szervezet azért döntött a többször felfüggesztett országos sztrájk folytatása mellett, mert a MÁV nem teljesítette a követeléseiket.

A MÁV szóvivője az MR1-Kossuth Rádióban arról számolt be, hogy a fővárosban a Nyugati és a Déli pályaudvar fogadja és indítja a vonatokat, a Keleti pályaudvarra viszont nem mennek be a vonatok, a szerelvények csak Rákosig közlekednek. A vidéki nagyvárosok közül Szegeden sztrájkolnak, viszont egyes információk szerint Záhony, Miskolc, Nyíregyháza és Mátészalka környékén is működik a vasút. A VDSZSZ viszont azt mondja, hogy nem.

Elfogadják az érvényes vasúti bérleteket a Volán-társaságok, a megváltott vonatjegyek árát pedig a MÁV-START Zrt. visszatéríti. Budapesten reggel és délelőtt rendőrök segítik a csomópontokban a közlekedési káosz elkerülését, a taxitársaságok pedig csaknem összes autójukat és sofőrjüket csatasorba állítják.

Reggel hatkor nem látszott, hogy sztrájk van, simán lehetett közlekedni Budapesten, viszont utána folyamatosan erősödött a forgalom. Úgy tűnik, aki csak tehette, autóba ült, mostanra sokfelé már csak lépésben haladnak a kocsisorok. Az amúgy is erős hétfői forgalomnál is nagyobb a zsúfoltság a fővárosban. Sokfelé gyakorlatilag lehetetlen haladni, nagyon lassú a forgalom a hidakon, a körutakon és az autópályák bevezető szakaszain is.

A távollétet igazoltnak kell tekinteni a munka törvénykönyve szerint, ha valaki a sztrájk miatt nem tud eljutni a munkahelyére, ez ugyanis elháríthatatlan oknak minősül. Emiatt a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, a távollét idejét később ledolgozhatja, vagy szabadságot vehet ki erre az időre.

Forrás: MR1/ FH