Az Európai Bizottság megbízásából kutatást végzett a balesetekről az osztrák Közlekedésbiztonsági Kuratórium (KfV). A dokumentum rámutat, hogy naponta hétszáz sérüléses haláleset történik az EU-s országokban, azaz kétpercenként veszti valaki életét sebesülés következtében. Ausztriában naponta tizenketten halnak meg emiatt, Magyarországon hozzávetőleg kétszer ennyien az utóbbi három év átlagát tekintve.

A legveszélyeztetettebb a 15 és 24 év közötti korosztály. A KfV kimutatása alapján a halálesetek kétharmada vezethető vissza sérülésekre ebben a korcsoportban. Évente mintegy hatvanmillió embert kezelnek kórházban sérülésekkel, azaz többet, mint Olaszország teljes lakossága. Az ellátásukra fordított költségek meghaladják a 15 milliárd eurót.

A legnagyobb biztonságban a hollandok élhetnek: náluk a haláleseteknek csupán 3,8 százaléka vezethető vissza sérülésre. A legveszélyesebb országnak ebben a tekintetben toronymagasan Litvánia számít (13%). Abszolút számban a legtöbben Franciaországban halnak meg sérülés miatt (évente 40 ezren).

A nem halálos kimenetelű sérülések nyolcvan százaléka egyébként ott következik be, ahol az ember a legkevésbé számít rá: otthon, iskolában, szabadidős tevékenység vagy sportolás közben. Viszont a halálos kimenetelű sérülések többsége közúti baleset során történik. A mintegy 250 ezer balesetes haláleset hetven százaléka következik be közúti baleset eredményeként. A közlekedés több mint évi 170 ezer áldozatot követel Európában.

Forrás: MTI