Sokféle jogcímen, többféle formában és számos hatóságon keresztül szedi be az összességében százmilliárdos büntetéseket az állam. A meglehetősen áttekinthetetlen viszonyok felszámolása érdekében rendet vágna a bírságok terén az új rend kormánybiztosa.

Kondorosi Ferenc a Népszabadságnak elmondta, a mainál egyszerűbb és gyorsabb megoldást keresnek arra, hogy a bírság megfizetését kikényszeríthessék. Szabálysértési eljárás esetén például hatékony módszer lehetne, ha menne a végrehajtó, és lefoglalná, ami a keze ügyébe esik. Most viszont célszerű húzni az időt, mert némi szerencsével elérhető, hogy az ügy egyszerűen elévül.

Emellett egységesítenék a bírságok felhasználásának szabályait: Kondorosi szerint általánossá tehetnék, hogy a befolyt pénzt közfeladatokra fordítják. Így a közlekedési szabálysértésekből eredő bevételt költhetnék közlekedésbiztonságot javító intézkedésekre, de általában is igaz lehet: a büntetéseket a jogsértések következményeinek orvoslására célszerű fordítani.

Ugyancsak megfontolandó, hogy amikor egyértelmű a személyes felelősség, alkalmazzanak-e a bírság mellett vagy helyett más szankciókat is. Ilyen lehet a nyugati államok egy részében elterjedt közérdekű munka.

A kormánybiztos úgy véli, néhány napos parkgondozás vagy szemétgyűjtés sokakat inkább meggondolásra késztet, mint az esetleg mellényzsebből kifizetett büntetés. De Kondorosi szerint az is szóba jöhet, hogy a szabálysértők adatait internetes “szégyenfalon” hozzák nyilvánosságra.

Forrás: Népszabadság