Európa több országában és az USA-ban is alkalmazott másodlagos jelölőrendszer forgalmazását kezdte meg hazánkban az AutoDot OCIS Kft. A jelölés során öt fém-holografikus címkét helyeznek el az autó főelemeire, míg egy hatodik az iratok hitelességét igazolja. Emellett nanoelemeket tartalmazó lakkspray-vel jelölik meg a jármű legkülönbözőbb részeit, főleg azokat az elemeket, amelyeket a tolvajok alkatrészként értékesíteni szoktak.

A szabad szemmel láthatatlan spay-felületek a matricáéval megegyező adatokat hordozzák, de azokat csak UV-lámpával és egy speciális “olvasóeszköz” segítségével lehet láthatóvá tenni.  

A jelölés után a jármű és a tulajdonos adatait regisztrálják a nemzetközi OCIS (Open Car Information System) rendszerben, amely kapcsolatban áll a rendőrséggel és más hatóságokkal, biztosítókkal, segítséget nyújtva az ellopott jármű felkutatásban.

Elsőként a Magyar Posta 24 járműtelepén lesz elérhető a technológia, de hamarosan Skoda-márkakereskedésekkel bővülhet a hálózat, az évvégére pedig már 500 helyszínen tudják elvégezni a jelölést. Az AutoDot jelölés 20-25 percet vesz igénybe és 60 euróba (16 ezer forint) kerül.

Magánszemélyeknek is szívesen elvégzik a jelölést, de elsősorban lízingcégek, biztosítótársaságok megbízásaira számítanak, hiszen a megjelölt járművekkel szinte lehetetlen úgy csalást elkövetni, hogy az utána ne legyen gyorsan leleplezhető.

Lehet, hogy a legjobbkor érkezett hazánkba a technológia, hiszen Kondorosi Ferenc kormánybiztos azt mondta a jog- és vagyonbiztonság érdekében indokoltnak tartaná a “másodlagos jelölés” általánossá tételét a leginkább veszélyeztetett új autók esetében.

Forrás: Automenedzser/Napi Online