Több mint 400 baleset történt országszerte a húsvéti hosszú hétvégén, ezek közül 4 végződött halállal, 150 pedig valamilyen sérüléssel. Az adatok kedvezőbbek, mint az elmúlt évben: tavaly ugyanis 9 halálos és 200-nál is több sérüléses karambol volt. A húsvét tehát viszonylagos nyugalomban telt – összegezte Oberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) osztályvezetője.

A tökéletestől azonban még messze vagyunk épp ezért tartott fokozot ellenőrzést a hétvégén a rendőrség. Jámbor István, az ORFK Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a háromnapos ellenőrzéssorozat alatt a rendőrök sok gyorshajtóval találkoztak: 800 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, de 200 feljelentést is tettek emiatt. Az átlagos bírság egyébként 10 ezer forint körül mozgott.

Ezenkívül az egyenruhásoknak több mint félezer esetben kellett intézkedni amiatt, hogy az autósok nem kapcsolták be a biztonsági övet, további 140 autós pedig jogosítvány nélkül vezetett. A három nap alatt több mint 18 ezer embert szondáztattak meg a rendőrök, a készülék 268 esetben színeződött el.

Forrás: FH