A dél-koreai Yonhap hírügynökség szerint a vállalati dolgozók egy csoportja a Hankook Tire elnökét, a munkaügyi minisztert és a tárca hat korábbi vezetőjét vádolja emberöléssel. Szerintük a gyárakban használt vegyszerek miatt halt meg másfél év alatt 14 munkás, akik mindannyian 40 év alattiak voltak.

Itthon nem használják az oldószert

Itthon nem használják az oldószert


A feljelentést benyújtók szerint a Hankook menedzsmentje tudott a tisztázatlan eredetű megbetegedésekről, de nem tettek semmit az ügy megoldása érdekében, holott már évek óta tisztában voltak az anyagok és a megbetegedések közötti összefüggéssel.

A vádló csoport egyik tagja szerint nap mint nap toxikus vegyszerek kipárolgását lélegezte be a Hankook tedzsoni gyárában, ahol oldószeres- és olajoshordók között kellett dolgoznia. 10 év után, amikor kiderült, hogy súlyos egészségügyi problémákkal küzd, a vállalat felmondásra szólította fel.

Több vizsgálat is folyt, és jelenleg is folyik az ügyben, de a Hankook szerint eddig sem mutatott ki közvetlen összefüggést a halálesetek és a gyárban alkalmazott technológiák között.

A vád szerint az egyik lehetséges anyag a HV250 nevű oldószer. Ezt az anyagot a Hankook magyarországi PR-menedzsere szerint itthon nem alkalmazzák. A dunaújvárosi üzemben speciális benzint használnak helyette, amelyet a MOL gyárt, és amely megfelel mindennemű munka- és környezetvédelmi előírásnak.