Miközben az autógyártók egyre szélesebb körben alkalmaznak környezetbarátabb, takarékosabb dízelmotorokat az új modelljeikben, egy holland kutatócsoport arra jutott, hogy kipufogógázok komolyan árthatnak az emberi agynak.

Azt már korábbi kutatások is bizonyították, hogy a dízel kipufogógázokban található koromrészecskék az orron keresztül az emberi agyba is eljuthatnak, de olyan eredmények most először születtek, amelyek szerint ezek maradandó károsodáshoz is vezethetnek.

“Csak találgatni tudunk, hogy milyen hatása lehet a nagyvárosok magas koromtartalmú levegőjének, ha valaki hosszú távon van kitéve a szennyezésnek. A közlekedésből származó nanorészecskék feltehetőlen megzavarják az agy alapfunkcióit, az információfeldogozó folyamatokat” – állítja a kutatást végző csoport vezetője.

A kísérlet keretében a kutatók tíz embert ültettek egy szobába, ahol azok egy órán keresztül a dízel kipufogógázt lélegeztek – a nagyvárosok szennyezett levegőjéhez hasonló koncentrációban. Az agyhullámok mindössze 30 perc után már stresszes mintát mutattak.

Azért azt is tegyük hozzá, hogy a hír nagyon kis mintáról szól, és az egzakt eredményekkel adós marad.