A Porsche Automobil SE felügyelőbizottsága zöld utat adott a Volkswagen AG társaságbeli részesedésük megemeléséhez. “Célunk a világ leginnovatívabb és leginkább teljesítmény-hatékony autóipari szövetségének létrehozása, amely nemzetközi vetélytársaival is felveszi a versenyt”- kommentálta a döntést dr. Wendelin Wiedeking, a Porsche SE igazgatótanácsának elnöke.

A Porsche célja a jelenlegi 31 százalékos részesedés helyett 50 százalék feletti tulajdonjog elérése, s ezzel a döntések irányítása. A további 20 százalékos volkswagenbeli részesedés megszerzése, részvényenként mintegy 150 eurós tőzsdei árfolyammal számolva 10 milliárd eurójába (2655 milliárd forint) kerül majd a Porschénak.

Március 3-án, a rendkívüli ülésén a felügyelőbizottság felhatalmazta az igazgatótanácsot, hogy a felügyeleti és kartelljogi kérdésekben világszerte tegye meg a szükséges lépéseket. A felügyeleti hatóságok vizsgálatai előreláthatólag néhány hónapot vesznek igénybe. Amint a szükséges engedélyek rendelkezésre állnak, a Porsche SE megszerezheti többségi részesedését a Volkswagenben. A két vállalat fúziója nem szerepel a tervek között.

Ez a felvásárlás nemcsak a Porschénak jó, de a VW-nek is igen előnyös, mert így baráti cég kezébe kerülnek, ahelyett hogy ellenséges felvásárlás áldozatai lennének – amitől tartottak -, s így biztosítva lesz a cég nyugodtjövője.