Hetvenöt évvel ezelőtt találta fel a macskaszemeket egy Percy Shaw nevű angol, miután egy sötét, ködös éjjel autójával majdnem belehajtott egy szakadékba. Megmenekülését egy kóbor macska világító szempárjának köszönhette, amely visszatükrözte járműve reflektorának fényeit.

Shaw a macskától megihletve mesterséges fényvisszaverőket készített, méghozzá üveggolyókból.  A találmányt 1934-ben szabadalmaztatta, majd saját gyárat alapított. Próbaképpen ötven macskaszemet helyezett el egy veszélyes útszakaszon, és a balesetek száma jócskán le is csökkent.

A macskaszem igazi karrierje 1937-ben indult el, amikor a brit kormány pályázatot írt ki a legjobb közúti fényvisszaverő elkészítésére. Természetesen Shaw lett a győztes. Néhány éven belül gyártani kezdte a macskaszemeket, amelyeket Anglia útvonalain helyeztek üzembe, hamarosan pedig a világ számos országából kapott megrendeléseket. Valószínűleg már az első években ezrek életét mentette meg az új találmányával.

Találmánya hihetetlenül hatékony eszköz: pont akkor és ott, és pont annyi ideig működik, ahogy és amikor szükséges, és még el sem romolhat.

Forrás: NG Online