Nem tartják be a KRESZ szabályait a hazai sofőrök – derült ki a Goodyear közel 300 megkérdezett körében végzett felméréséből. A 20 és 50 év közötti rendszeresen vezetők 70 százaléka vélekedett így. A megkérdezettek közel fele szerint a magyarok többsége agresszívan vezet, háromnegyedük úgy látja, türelmetlenek, feszültek és nem vesznek tudomást a többi autósról.

Érdekes módon a Goodyear korábbi udvariassági felmérése kedvezőbb képet festetta hazai autósokról.

Leginkább a veszélyesen előzőktől és a volán mögött elalvóktól tartanak a hazai vezetők, míg az irányjelző használata nélküli előzést nem tartják veszélyesnek. A felmérés szerint a nők kevesebb közlekedési vétséget követnek el, mert a biztonságos vezetésre törekednek. A válaszadók fele úgy véli a férfiak gyorsabban reagálnak a vészhelyzetekben, ezért könnyebben kerülik el a baleseteket.

A megkérdezettek szerint a magyar sofőrök leggyakrabban a közúti jelzőtáblákat hagyják figyelmen kívül, de a záróvonal átlépése és a forgalomban való cikázás is gyakori. A kereszteződésben megálló, a forgalmat akadályozó autókat nem találták vétkesnek, holott ez az egyik oka a sűrűn előforduló budapesti dugóknak. A magyarok közel fele kötelezővé tenné a téli gumi használatát 7 fok alatt, 20 százalékuk a mobiltelefonhoz hasonlóan betiltaná a vezetés közbeni evést is.

Kitértek a vizsgálat során a januárban bevezetett ittas vezetőkkel szembeni zéró toleranciára is. A válaszadók közel fele szerint ez a szabályozás túl szigorú, és vissza kéne állítani a korábbi méltányossági rendszert: ugyanis az új szabályozás nem fogja csökkenteni az ittas vezetést, csak a korrupció lesz nagyobb általa

Forrás: Goodyear