Sikerült a dél-amerikai kormányok terve, Argentínában és Chilében rendezik meg 2009-ben a Dakar-ralit – jelentette be a versenyt szervező A.S.O. képviselője, Etienne Lavigne.

Korábban úgy tűnt, hogy Budapest lehet Lisszabon után 2009 vagy 2010-től a Dakar-rali rajtállomása. Ám idén januárban terrorfenyegetés miatt törölték az afrikai versenyt, amit a jövőben nem is Európában rendeznek meg. Helyette a Dakar-sorozat elnevezésű rendezvény első versenyét tartják idén áprilisban Magyarországon.
 
2009-ben Buenos Airesből indul és oda is érkezik vissza a “Dakar”, amelynek korábban is volt már olyan versenye, mely nem érintette a szenegáli fővárost, ám a verseny 1979-óta íródó történetében eddig mindig Afrikában zajlott a futam nagy része. 2009-ben a viadal ősztávja 9000 kilométer lesz, ebből a mért szakaszok 6000 km-t tesznek ki.

A január 3-18 között megrendezésre kerülő versenyen kilenc-tíz gyorsaságit Argentínában, négyet pedig Chilében bonyolítanak majd le. A versenyzőknek komoly felkészülést igényel majd a futam, miután már novemberben hajóra kell adniuk a járműveiket.

“Természetesen nem feledkezünk meg Afrikáról, bízom abban, hogy előbb vagy utóbb visszatérünk oda. Sajnos Mauritániában egyelőre semmi sem biztos. Remélem egyszer normalizálódik a helyzet”- mondta Lavigne

Forrás: MTI