Írországnak fontolóra kellene vennie, hogy áttérjen a balos közúti közlekedésről a jobbosra, hogy kevesebb legyen a külföldiek okozta baleset – javasolja egy vezető ír politikus. Donie Cassidy, az ír parlament felsőházának elnöke követendő példaként Svédországot hozta fel, amely 1967-ben igazította közlekedését az Európában általánoshoz.

Az utóbbi évtized gazdasági növekedése rengeteg külföldit vonzott Írországba, főképp Közép- és Kelet-Európából, s előszeretettel látogatnak el turistaként sokan a “zöld szigetre” az Egyesült Államokból is. Írország lakossága 4,4 millió fő, de milliósra teszik a külföldieket, akik főként Lengyelországból és az orosz utódállamokból érkeznek.

“Ezeknek a külföldieknek igen nehéz megszokniuk az ellentétes oldalú közlekedést” – mondta Cassidy hozzátéve, hogy neki is legalább 5-6 napjába telik, míg át tud állni a jobbosra, amikor az Egyesült Államokban vendégeskedik.

Írországon kívül Indiában, Ausztráliában, Japánban szintén balra tarts van, és persze Nagy-Britanniában is. Érdekes módon Írországban a baloldali közlekedés mellé metrikus mértékegység tartozik, azaz a távolságokat kilométerben a sebesség korlátozást a táblákon km/órában adják meg.

Kérdés viszont, hogy a helyiek mennyi baleset fognak okozni, ha nekik kell áttérni az eddig szokatlan oldalra. Írországban amúgy sem nehéz jogosítványhoz jutni, elég az interneten kitölteni egy tesztet, és ha az sikeres, akkor egy tanuló matrica felragasztásával már lehet is közlekedni. Vezetési vizsgát csak jóval később – akár két év – kell tenni.