Kelet-Európában keres helyet új gyárának a Mercedes – tudta meg az Automobilwoche. A német gyártó tervei között sajnos nem szerepel Magyarország, helyettünk Lengyelország és Románia lehet a befutó.

Jelenleg vizsgálják mindkét országban a lehetőségeket, ahol elsősorban az olcsó munkaerő a vonzó. A Mercedes ugyanis a legkisebb, a leginkább árérzékeny modelljeik az A- és B-osztály termelését szeretné áthelyezni a németországi Raststattból, hogy csökkentse  a gyártási költséget, még inkább nyereségessé téve a modelleket.

A számok igen drasztikusak, hiszen míg Németországban 2006-ban az átlagos munkaerőköltség óránként 42,29 euró (10 500 Ft) volt, addig Lengyelországban csupán hat (1500Ft), Romániában pedig 3,23 euróra (800 Ft) rúgnak a költségek. Lengyelország logisztikai szempontból jobb, hiszen könnyebben lehet megoldani a szállítást Nyugat-Európa felé.

Magyar beszállítókkal készül

Magyar beszállítókkal készül

Közös motor a BMW-vel?


Nemcsak az olcsó munkaerő szerepel a terveik között, de továbbra is tárgyalnak a BMW-vel, hogy kisebb elsőkerék-hajtású modelljeikhez közösen fejlesszenek motorokat. Mindkét gyártó esetében ugyanaz a probléma, alapvetően prémiummodelleket gyártanak hátsókerék-hajtással, így a másik rendszerhez nem lehet felhasználni a legtöbbet használt alaktrészeket.

Az új A-osztály két év múlva kerül végső stádiumba, és 2011-ben kerül a piacra.