No comment

No comment

Továbbra sem megoldott a mozgássérültek számára kijelölt parkolók helyzete, illetve az ingyenes parkolásra jogosító mozgássérültkártyák kiadásának rendszere, sok a visszaélés. A kormány ezért szigorítana.

Kondorosi Ferenc kormánybiztos tegnap egyeztetett a főpolgármesteri hivatal, az érintett minisztériumok és a fogyatékkal élők érdekképviseleti szerveinek képviselőivel. Az megbeszélésen az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium képviselője elmondta: már dolgoznak az új szabályozáson, amely lehetőséget adna a közigazgatási bírság kiterjesztésére és a mozgássérültek parkolóhelyeit jogosulatlanul igénybe vevő gépkocsik elszállítására.

“A kormány határozott szándéka a parkolási szabályozás anomáliáinak megszüntetése és a parkolási igazolványokkal való tömeges visszaélések megakadályozása” – olvasható a kommünikében.

A mozgássérült-parkolásiigazolvány kiadásának jelenlegi rendszere számos visszaélésre ad lehetőséget. Sokan hozzátartozóik révén veszik igénybe a parkolási kártyákat, holott nem lennének rá jogosultak. Így fordulhat elő, hogy a főváros egyes részein minden ötödik autó fogyatékkal élőnek járó kártyával parkol. Sőt, úgy tűnik “kifizetődő” mozgássérültnek lenni, hiszen a legtöbb mozgássérültigazolvánnyal ingyen parkoló jármű nagyértékű luxusautó.

A megbeszélésen felvetődött, hogy a kártyákkal való visszaélést és a kijelölt várakozóhelyek jogosulatlan elfoglalását kiemelt szabálysértésként kezeljék a hatóságok.

Forrás: MTI