Azt követően, hogy a Skoda hivatalos fotókon megmutatta az új Superb külsejét, most itt egy újabb adalék az autóról. Megnézhetjük a műszerfalat is.

Az autó elődjét követi, visszafogott hangulatot áraszt, kialakításánál felhasználva a Volkswagen-csoport más márkáinak, így a VW-nek és az Audinak a részletmegoldásait. Az indexkar, az elektromos ablakok gombjai vagy a kormányon lévő kezelőszervek több márkánál is megtalálhatóak. A műszeregységben az órákon a számok továbbra is sugárirányban ülnek majd.

Minőségi benyomást kelt

Minőségi benyomást kelt

Minőségi benyomást kelt


Amellett, hogy lesz persze kétzónás légkondicionáló és bőrborítás, olyan extrák jelennek meg a kínálatban, mint az adaptív kanyarkövető lámpa vagy az automata parkolórendszer. Mivel a biztonság elsődleges szempont volt a fejlesztések során, az új Skoda Superb kilenc légzsákot rejt majd.

Az adaptív bi-xenon fényszórók városon belül és kívül – a sebességtől függően – más fénycsóvát bocsátanak ki, de esőben is másként világítanak. Parkoláskor pedig elvileg képes lesz önállóan is beállni az üres helyre a 4,84 méteres Skoda.

Egyelőre hivatalosan annyit árultak el, hogy három benzines és három dízelmotorral lesz kapható a modell, és mindegyik kérhető lesz manuális és automata váltóval is. Ám a pletykák többről is szólnak. Az alapmotor az 1,4-es turbós lesz 125 lóerővel, ami mellett várható 1,8 TFSI 160, illetve 3,6 V6-os benzines 260 lóerővel. A csúcsváltozat megfutja majd a 250 km/órát is.

Négy centivel hosszabb és hattal szélesebb elődjénél

Négy centivel hosszabb és hattal szélesebb elődjénél

Négy centivel hosszabb és hattal szélesebb elődjénél


A dízelpalettán szerepel a kifutófélben lévő 1,9-es TDI 105 lóerővel, illetve az új 2,0 literes common-rail blokk 140 és 170 lovas teljesítménnyel.

Amiben kiemlkedően újat nyújt az új Superb, az a csomagtérajtó lesz, amit egyelőre titkol a gyár. Bár lépcsőshátúnak látszik, ez igazából ötajtós!!

Egyfelől felnyitható lesz csupán a csomagtérfedél fém része, de ha nagyobb dolgot karunk betenni, akkor az üvegezett rész is kinyitható, különösen jól pakolható teret szabadon hagyva. Nézzék csak meg, a képen ott a kalaptartót húzó zsinor. A vastag fekete sötétítés a hátsó szélvédő körül azért kell, mert odarejtették a teleszkópokat.

Kombi is lesz belőle

Kombi is lesz belőle

Ötajtós lesz


2009-re elkészül a Superb kombiváltozata is, ami a limuzin 565 literes méretét elnézve új mérettartományt nyit majd a csomagtartók között. Sőt, nemrég megtudtuk, hogy a Fabia, a Roomster és az Octavia után ebből is lesz terepjárós Scout-kivitel. A négykerék-hajtással párosítva akár a Volvo XC 70 vásárlóinak is alternatívát nyújtva.

Magyarországon az új Skoda Superb előértékesítése a tervek szerint 2008 júliusában kezdődik, a hivatalos magyarországi modellbevezetés pedig szeptemberre várható.