Várhatóan az év második felében megkezdődik a Margit híd felújítása. A híd teljes lezárására azonban csak jövőre, a jelenleg lezárt Szabadság híd felújításának decemberi befejezése és az északi M0-s híd forgalomba helyezése után lehet számítani – közölte Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója az MTI-vel.

A legutóbbi, 1978-as felújítása óta műszakilag elavult, igen rossz állapotba került híd rekonstrukciójára 13,3 milliárd forintot fordítanának. A főváros 7,3 milliárdot irányzott elő, a többi pénzt uniós forrásból, állami pályázaton kívánja megszerezni – tette hozzá az igazgató.

Várhatóan másfél-két évig tartanak majd a munkálatok. A felújítás során az autósok nem, csak a közösségi közlekedés járművei, a taxik, illetve a megkülönböztető jelzéssel haladó járművek használhatják a hidat. A 4-es, 6-os villamos is tovább közlekedik majd.

Jelenleg a Margitszigetnél éles fordulót kell tenniük az autósoknak, de az átépítés során kissé kiegyenesítik, illetve kiszélesítik a híd közepén a forgalmi sávokat. A villamossínek maradnak a jelenlegi helyükön a jövőben is. Közel két méterrel szélesebb lesz a híd északi, a Margitsziget felé eső járdája, ott kerékpársávot is kialakítanak.

A munkálatok során szinte teljesen megújul az 1876-ban átadott híd. Budapest második állandó hídján kicserélik a vasbeton pályalemezeket, új korlátokat és díszvilágítást alakítanak ki. Eltüntetik a híd két oldaláról a sok-sok oszlopot, ehelyett a villamosok felsővezetéke egy középső oszlopsoron függ majd.

Forrás: MTI