A több évtizedes hagyománnyal rendelkező Barrett-Jackson amerikai autós aukción minden évben igazi különlegességek találnak gazdára. Idén a legnagyobb durranás egy 2009-es autó eladása volt.

A Corvette következő szupersportkocsija, a ZR-1 ugyan csak 2009-ben kerül a piacra, de a gyártó a Barrett-Jacksonra azért elvitte az első forgalmazásra alkalmas darabot. Az érdeklődés ennek megfelelően óriási volt, a nyertes licitáló, egy bizonyos Dave Ressler végül egymillió dollárt (180 millió Ft) fizetett – a listaár 100 ezer dollár -, hogy 2008-ban garantáltan egyedi autóval furikázhasson egész évben. Az alapáron felüli összeg egészét jótékony célra fordították.

A Shelby alig pár hétig lesz egyedi darab

A Shelby alig pár hétig lesz egyedi darab

A Shelby alig pár hétig lesz egyedi darab


Ugyancsak borsos áron kelt el a 2008-as Shelby GT500 KR Glass Roof (a KR a “King of the Road” – az utak királya rövidítése) első példánya is, a vásárló – aki egyébként szinte az összes többi Shelby-modellt is elvitte az aukcióról – 605 ezer dollárt (108 millió Ft) fizetett azért, hogy pár héti ő vezethesse csak az új négykerekűt. Az autó ára jelentősen csökken majd később, ugyanis a Las Vegas-i gyártó további 999 darabot dob majd piacra a modellből.

Bár a nyolcvanas évek elején nálunk is népszerű Hazard megye lordjai filmsorozat forgatásán összesen 309 darab General Lee Dodge Chargert használtak fel, azért egy hibátlan állapotban lévő példány ma is sokat ér – a forgatásokon ugyanis a Chargerek általában meg is semmisültek (részenként egy-két darab).

A Barrett-Jacksonon most szerencsére csak jelképesen került kalapács alá egy darab, amelyre bármilyen gyűjtő elismerően csettinthet: a 725 lóerős V8-assal felszerelt, állítólag 265 km/órás tempóra képes járgányt a film egyik főszereplője, a Bo Duke-ot játszott színész bocsátotta árverésre. A Dodge a sorozat pár éve elkészült moziváltozatának forgatásán is járt, ahol a stáb tagjai aláírásukkal is ellátták. Az autó egyik testvére egy korábbi árverésen majdnem 10 millió dollárt ért, ez a darab most végül 450 ezer dollárért (80 millió Ft) talált gazdára.

Lee tábornok szerepelt már jobban is

Lee tábornok szerepelt már jobban is

Lee tábornok szerepelt már jobban is


575 ezer dollárért (103 millió Ft) eladtak még egy 12 méter magas, lángcsóvákat fújó autózabáló robotdinoszauruszt is az aukción, de erről a darabról sajnos nem tudunk bővebb információval szolgálni, eddig csak rajzfilmben láttunk hasonlót.