Az EU 2011-től általánosan kötelezővé teszi a nappali világítást a közúton közlekedő autók számára egy további, a tompítottnál is enyhébb fényű lámpa révén. Ezt minden új autóba be kell majd szerelni akkortól kezdve – írta az Európai Bizottságnál szerzett értesülésére hivatkozva pénteken a német Die Welt című lap.
    
Egyes autógyártók már tudtak a tervezetről és felkészültek erre, hiszen az Audi-modellek első lámpáiban az utóbbi időben feltűnt LED-sor, vagy a Porsche Turbo lökhárítójába épített fényforrások pont ilyenek. A 2011 előtt gyártott autókba a jövőben sem kell majd beszerelni az újfajta nappali világítást.

Design elem az A5-ben

Design elem az A5-ben

Designelem az A5-ben


Jelenleg eltérő szabályok vannak érvényben az EU-tagországokban: országúton szinte mindenütt, lakott településen nem mindenhol kötelező a tompított fényszóró használata nappal. Hazánkban városon kívül mindig használni kell a tompított világítást.

Ausztriában viszont ez év elejével vonták vissza a nappali világításra vonatkozó szabályt azzal indokkal, hogy a tompított fényszóró zavarja a többi közlekedőt.

Forrás: MTI