Gyárat létesít Magyarországon az Indiában vezető gumiabroncsgyártóként számon tartott Apollo Tyres – mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő Újdelhiben.

Az Indiai Iparszövetség által szervezett üzleti konferencián elhangzott felszólalásában a miniszterelnök azt mondta, hogy közvetlenül az új üzem létesítéséről szóló megállapodás előtt állnak. A Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. szerint a kelet-európai gyártóközpont Gyöngyösön jöhet létre, és a vállalat az üzemben két fázisban 1500 ember foglalkoztatását tervezi. A helyszínről való döntésben a termék végfelhasználóhoz történő eljuttatásának költsége játszotta a legfontosabb szerepet.

A több mint 30 éve alapított Apollo Tyres Ltd. a világpiaci rangsorban 15. helyet foglalja el,  Indiában és Afrikában összesen hét üzeme van, a cég nettó árbevétele 2007-ben meghaladta az 1 milliárd dollárt.

Az Apollo Tyres így már a második keleti gyártó lehet hazánkban, a koreai Hankook Dunaújvárosban működő abroncsgyára után. A Hankooknál tavaly júniusban indult meg a termelés, jelenleg 1100 alkalmazottal dolgoznak, tavaly kétmillió, idén 5 millió, 2010-ben, a teljes kapacitás elérésekor pedig várhatóan évi 10 millió személy- és teherautóabroncsot készítenek majd.