Dakar a Balatontól Chiléig 1
Dakar a Balatontól Chiléig 2

Dakar a Balatontól Chiléig

Dakar a Balatontól Chiléig

Dakar a Balatontól Chiléig 12
Eltanácsolták őket az országtól
2001 óta verhetetlenek
Lefújják a versenyt?
A kisváros pénzt követel
Dakari utcakép
Magyarország és Románia a helyszín
Az Atacama-sivatag a Föld legszárazabb vidéke
Balatoni golfversenytől a chilei sivatagig - mit tervez az ASO?
Fotó megosztása:

Balatoni golfversenytől a chilei sivatagig - mit tervez az ASO?

Balatoni golfversenytől a chilei sivatagig – mit tervez az ASO?

A Dakar-ralit szervező Amaury Sport Organisation (ASO) képviselői hazánkban tárgyalnak az idén terrorfenyegetés miatt lefújt verseny lehetséges magyarországi jövőjéről.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára, Ujhelyi István elmondása szerint  a tárgyalások fő témája a Dakar 2010-es rajtjának Magyarországra hozatala volt, de felmerült egy esetleges áprilisi, Balaton környéki pótverseny megrendezése is. A Népszabadság információi szerint a Várpalota és Veszprém környéki lőterek adhatnának otthont egy 8-10 napos versenynek, amelyen a Dakar hoppon maradt résztvevői ülhetnének autóba.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az ASO tervei között egy Balaton nevet viselő, ötfordulós nemzetközi sportrendezvény megszervezése is szerepel kerékpározással, úszással, maratoni futással, vitorlázással és golffal.

Míg a hazai hírek a Bakony környékét emlegetik, addig az Autosport értesülései szerint az ASO a Dakar-ralit inkább Dél-Amerikába vinné jövőre, állítólag már szervezőket is találtak az eseményhez Argentínában. A dél-amerikai tervekben a hagyományos január 1-i rajthoz való visszatérés is szerepel, az útvonal pedig Chiléből Argentínába menne, majd vissza.  

Felmerült még lehetséges helyszínként Dubaj is, sőt, a Párizs-Peking útvonal is, de előbbi a rövid táv, utóbbi pedig a januárban túl hideg időjárás miatt elég esélytelen.

Ami biztosnak tűnik, az az, hogy Afrika kikerülni látszik a potenciális versenyhelyszínek közül, az ASO azt is elárulta ugyanis, hogy a december végi események után konkrétan a Dakar mezőnyét érték terrorfenyegetések, ilyen körülmények között pedig nem szívesen térnek vissza a földrészre.