Nem várt negatív hatásokkal jár a bioüzemanyagok elterjesztését célzó politikája, ismerte el az Európai Unió. Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos a BBC-nek adott interjújában azt mondta: Brüsszel alábecsülte, hogy a bioüzemanyagok felhasználását előíró kvóták milyen káros módon befolyásolják majd az élelmiszerárakat és az esőerdőket.

“Nagyobbak a környezetvédelmi és a szociális problémák is, mint gondoltuk, ezért óvatosan kell továbblépnünk” – mondta Dimasz.

A néhány évvel ezelőtt a kormányok pedig jelentős támogatásokat adtak az olyan gazdáknak, akik terményeiket például bioetanol-gyártásra szolgáltatták be. Az EU célként jelölte meg, hogy 2020-ig a tömegközlekedésben az üzemanyag-felhasználás 10 százalékát bioüzemanyagból kell fedezni.

Az eredmény azonban az lett, hogy a csökkenő kínálat miatt felment egyes élelmiszerek ára, és bioüzemanyagok előállítására újabb területeket irtanak ki az esőerdőkből is. Szembesülni kellett azzal is, hogy a nehezen szállítható bioetanol még mindig nem gazdaságos alternatívája a fosszilis tüzelőanyagoknak.

Forrás: InfoRádió