Mától három napon át razziát tart az utakon a rendőrség. Az Országos Rendőr-főkapitányság akciójának elsődleges célja, hogy kiszűrje a forgalomból a rossz műszaki állapotú, balesetveszélyes haszonjárműveket.

Arra is különösen figyelnek majd, hogy a sofőrök betartják-e a vezetési- és a pihenőidőre vonatkozó szabályokat. Az ellenőrzött teherautóknál az akcióban szintén résztvevő pénzügyőrök a vám- és jövedéki termékekkel és a veszélyes áruk szállításával kapcsolatos vizsgálatokat tartanak. Ebben a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársai is segítenek, különösen a műszaki állapot felmérésében.

Az akció azonban nemcsak erre a három napra vonatkozik, hanem tél végéig többször megismétlődik. A jövő héttől például a külső schengeni határokon szűrik az Ukrajna, Szerbia és Románia felől az országba érkező áruszállító járműveket. Ezek ugyanis ha rossz állapotban, fáradt sofőrrel közlekednek, ráadásul veszélyes anyagot szállítanak, különösen balesetveszélyesek.

Mostantól azonban Győr-Moson-Sopron, Somogy, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében kontrollálják a járműveket, mobil mérőállomásokkal. Később összegzik az ellenőrzések során tapasztaltakat, így kiderül, szükségesek-e a további szigorított ellenőrzések. Ha kell, az akció egész évben folytatódik.

Samu István, az ORFK rendészeti főigazgatója ugyanakkor hangsúlyozta: az akció célja inkább a balesetmegelőzés, mint a szankcionálás. A következő ilyen ellenőrzés-sorozat jövő hétfőn lesz.

Forrás: Független Hírügynökség, MTI, InfoRádió