Németországhoz hasonlóan Budapesten is korlátoznák a szennyező autók közlekedését. Berlin, Köln és Hannover városközpontjaiba ezentúl csak olyan járművekkel szabad behajtani, amelyek nem bocsátanak ki a megengedettnél nagyobb mértékű káros anyagot.

A környezetvédelmi szakemberek szerint ez lehet az egyetlen hatásos eszköz Budapesten is, hogy tartósan csökkenjen a légszennyezettség. Hazánk ugyanis három évet kapott az uniótól arra, hogy az egészségügyi határérték alá csökkentse a porszennyezettséget.

Ahhoz viszont, hogy a Fővárosi Önkormányzat környezetvédelmi illetékesei adminisztratív úton korlátozhassák az autóforgalmat Budapesten, módosítani kell a KRESZ-t is.

Piros színű matricát kapnának a kevesebb, sárgát a sokkal több szennyező anyagot kibocsátó autók, az utóbbi járművek pedig forgalomkorlátozásra számíthatnának, tudta meg az RTL Klub Híradója Molnár Zsolttól, a Fővárosi Önkormányzat környezetvédelmi alosztályvezetőjétől.

Az elmúlt hetekben többször mértek az országban a megengedettnél magasabb károsanyag-koncentrációt a levegőben. Tavaly 163 napon volt magasabb a légszennyezettség Magyarországon, mint a megengedett. A legtöbb gond az autók miatt van. Az önkormányzatok kérték ugyan az autósokat, hogy használják inkább a tömegközlekedést, a forgalom nem csökkent.

Forrás: RTL Klub