Míg pénteken a nagy hírt az jelentette, hogy a jubileumi, 30. Dakar-ralit biztonsági okokból lefújták, addig az  önkormányzati minisztérium államtitkára, dr. Ujhelyi István Lisszabonban a szervezőkkel arról tárgyalt, hogy a Budapest-Dakar rali esetleg már 2009. januárjában megvalósulna.

Eredetileg a Dakar egy, már meglévő szerződés alapján szintén Lisszabonból indulna, de ha a helyzet nem változik és jövőre sem tudják garantálni a verseny biztonságát, más országokat keresnek, így szóba jöhet a budapesti rajt.

“Egyelőre csak előszerződést írtunk alá, amely semmire nem kötelez bennünket, de Magyarország csak abban az esetben tudja felvállalni az eseményt, amennyiben százszázalékos biztonságot tudnak garantálni és a fenyegetés csak ezekre az országokra vonatkozik” – mondta Ujhelyi.

Ujhelyi István az A.S.O. vezetőivel

Ujhelyi István az A.S.O. vezetőivel

Ujhelyi István az A.S.O. vezetőivel


A 2010-es rajtról szóló szerződést egyébként 2008. március 15-ig kell véglegesíteni. Felmerült az a lehetőség is, hogy ha a verseny jövőre is Lisszabonból indul, valószínűleg Tunézia, Líbia és Egyiptom lennének a résztvevő országok. A szervezők ezeket nevezték meg biztonságos helyszíneknek, mert itt a francia kormány nem szólhat bele olyan mértékben a döntésekbe, mint a mauritániai viszonylatban. Ha Nyugat-Afrika helyett a célt átteszik például Egyiptomba, akkor ez tovább erősítheti az esélyeinket.

Forrás: Dakar.hu