Példátlan eset a Dakar-rali 30 éves történetében, hogy a szervezők az egész eseményt lefújják. A versenyt szervező ASO most mégis ezt tette, a jubileumi sivatagi erőpróbát a rajt előtt egy nappal lefújta.

Az ok az, hogy a résztvevők biztonságát nem tudták garantálni a karácsonykor Mauritániában francia turisták, majd helyi katonák ellen történt, állítólagos Al-Kaida-terrortámadások után.

Bár 1979 óta sosem maradt még el az egész verseny, de arra számos példa volt már, hogy biztonsági szempontok miatt itt-ott kurtítottak a távon.

1983-ban például összesen öt szakaszt töröltek, ebből kettőt az óriási homokviharok miatt, amelyek veszélyeztették a versenyzőket. 1988-ban egy szakaszt azért kellett törölni, mert az üzemanyagszállítók nem érkeztek meg a helyszínre, egy másikat pedig homokvihar miatt. Volt már arra is példa, hogy haláleset miatt szakították meg a versenyzést, legutóbb például két éve, amikor két helyi kisfiú vesztette életét egy balesetben.

Az ezredfordulót követően a biztonsági kockázatok között megjelent a résztvevők esetleges megtámadása, elrablása is. 2000-ben négy szakasz töröltek a versenyből a nigériai kormányellenes iszlamista erők fenyegetése miatt – a versenyzőket végül repülővel szállították Líbiába.

2004-ben a Maliban bonyolódó szakaszok közül töröltek többet, mivel fenn állt a veszélye, hogy fegyveres csoportok, banditák váltságdíjért elrabolják a résztvevőket. 2006-ban a mali-mauritániai határon töröltek két szakaszt titkosszolgálati információk alapján.