Két év múlva a budapesti Hősök teréről rajtol el az autósport egyik legnézettebb viadala, a Dakar-rali – tudta meg a Népszabadság. A kormányt képviselő Ujhelyi István államtitkár erről még december elején írt alá előszerződést.

“Miután a kormány – egy a verseny hasznát igazoló tanulmány megismerése után – garanciát vállalt a több mint ötszázmillió forintos licencdíjra, december hatodikán aláírhattuk az előszerződést Párizsban. Ezt követően már csak a technikai részletek vannak hátra a megállapodás véglegesítéséhez” – nyilatkozta a Népszabadságnak Ujhelyi.

Ujhelyi István az A.S.O. vezetőivel

Ujhelyi István az A.S.O. vezetőivel

Ujhelyi István az A.S.O. vezetőivel


Még 2005 szeptemberében merült fel, hogy hazánkba hozzák a rali rajtját, majd idén márciusban, már terepszemlét is tartottak a versenyt szervező A.S.O. képviselői.
 
Mint a napilap megtudta sem közúton, sem a fővárosban nem lesz verseny, mindössze a ceremóniát tartják a Hősök terén. A 2010-es futam magyarországi szakasza nem érint majd védett területeket: a budapesti – jelképes – rajt után a Veszprém melletti katonai lőtéren rendezik a körülbelül kétszáz kilométeres időmérő szakaszt.

Az időmérőt követően a negyedik nap végén a mezőny a Balaton-felvidéken száll meg, ahonnan másnap indulva hagyja el a konvoj Magyarország területét Ausztria felé. A balatoni régió népszerűsítése szempontjából ez kiemelt lehetőség; a kormány és a Magyar Turizmus Zrt. már most, a lisszaboni rajtnál szórólapokat oszt, turisztikai programokat, ismeretterjesztő kiállításokat tart.

A 2008-as Dakar-rali január ötödikén indul a portugáliai Lisszabonból, majd az egyre fogyó 570 tagú karaván Marokkón és Mauritánián keresztül érkezik meg a szenegáli fővárosba.