Nem kell kifizetni a parkolási bírságot? 2Állítólag 70-80 ezerre duzzadt az utóbbi hetekben az adósságbehajtó cégek által beadott fizetési meghagyások száma a bíróságokon. Ám lehet, hogy mégsem látnak pénzt ebből.

A Népszabadság információi szerint ugyanis a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal pert indít a Fővárosi Önkormányzatok Parkolási Társulása, valamint az azt létrehozó hét kerület – így közvetve az általuk a parkolók üzemeltetésével megbízott Centrum Parkoló Rendszer Kft. – ellen.

Elsősorban azt kifogásolja a hivatal, hogy szerintük a Centrum törvényellenesen, az önkormányzatok felhatalmazása nélkül adta el a behajtó cégeknek a több milliárd forintos követelésállományát. Emellett véleményük szerint jogsértő, hogy egymás után többször is megbüntethetik azt az autóst, aki elmulasztott jegyet venni. Ezt a gyakorlatot a Budapesti Önkormányzatok Parkolási Társulása is jóváhagyta nemrég.

Ezenkívül azt is sérelmezik, hogy a Centrum nem veszi figyelembe az önkormányzatok selejtezési gyakorlatát, s több évre visszamenőleg követeli a parkolási pótdíjat. Ezzel pedig megsérti az állampolgárok jogorvoslathoz való jogát.

Épp ezért érdemes kivárniuk azoknak az autósoknak, akik a bíróságtól ezekben a hetekben kapják kézhez a parkolási díjfizetés állítólagos elmulasztása miatt kézbesített fizetési meghagyást. Ajánlott ellentmondással élniük, s így vállalni a polgári peres eljárást valamelyik követelésbehajtó céggel szemben. Lehet, hogy nem kell majd fizetniük.

Forrás: Népszabadság